array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /home/p40651/domains/casparvandenberg.nl/public_html/cms/Ip/Internal/Translations/JsonLoader.php:48assert(): Calling assert() with a string argument is deprecated in /home/p40651/domains/casparvandenberg.nl/public_html/cms/Ip/Internal/Revision.php:44 Reserve-kapitein

Reserve-kapitein Het levensverhaal van de reserve-officier Jan Philip Albach (1903-1940)

Woord vooraf door prof dr. W. Klinkert (NLDA / UVA)
Prof dr. J.C. Kennedy (UVA) over dit boek: 'extraordinary'

Reserve-officieren zijn in de Nederlandse geschiedschrijving een vergeten groep. Dat is onterecht zeker omdat zij vanaf de Eerste Wereldoorlog tot en met de Koude Oorlog beroepsofficieren verre in aantal overtroffen. Caspar van den Berg heeft in dit boek de reserve-officier van de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw en van de oorlogsdagen van mei 1940 een gezicht gegeven. Persoonlijke brieven over een langere periode, die een beeld geven van de opleiding van reserve-officieren en van de herhalingsoefeningen die daarop volgden, geven de reserve-officier een eigen stem. Met een been in het 'gewone' dagelijkse leven, stond zij ook voortdurend met het andere been in de militaire organisatie. Juist de jaren twintig, gekenmerkt door bezuinigingen op en afkeer van de defensieorganisatie, als ook de jaren dertig, waarin de spanning in Europa voortdurend steeg, zijn in dit verband van groot belang.

Dit boek geeft u een unieke kijk op het civiele en militaire leven van een reserve-officier, zijn inzet in de strijd in Dordrecht in de meidagen 1940 en hoe een familie omgaat met het plotselinge verlies van een dierbare.